• 30 april 2024

Je optimaal voorbereiden op een EPC-keuring? Dat doe je zo!


Als je op het punt staat om jouw woning te verkopen, zijn er tal van factoren waar je best rekening mee houdt. Vandaag staat de EPC-score ongetwijfeld in de top vijf. Dit certificaat is hét paradepaardje als het gaat om de energiezuinigheid van je pand. Benieuwd hoe het de verkoop van jouw woning boost en wat je kan doen om de score te verbeteren? Je leest het hier.

Wat is een EPC-certificaat?

Het EPC- of energieprestatiecertificaat geeft aan hoe energiezuinig jouw woning is. Het bevat informatie over de energieprestatie en geeft aanbevelingen om je energieverbruik te verbeteren. 

Sinds 2011 is een EPC-attest verplicht bij de verkoop van je woning. Hiervoor komt een erkende energiedeskundige bij je langs. Hij of zij maakt een inschatting van het verbruik van al je installaties voor verwarming, koeling, ventilatie en warm water. Daarnaast worden ook de isolatie van het gebouw en het gebruik van duurzame energiebronnen onder de loep genomen. 

Op basis van al deze gegevens kent de controleur een waarde tussen de 0 en 700 kW/m² per jaar toe. Dit stemt overeen met een score van A+ (heel goed) tot F (heel slecht). 

Waarom is het EPC belangrijk als je jouw huis verkoopt? 

Anno 2024 hechten kandidaat-kopers veel belang aan het EPC-attest. De reden? Het geeft hen een eerste idee van de energiekosten die ze kunnen verwachten. Een energie-efficiënte woning gaat namelijk hand in hand met een lager verbruik en dus ook een lagere factuur op het einde van de maand.

Daarnaast moeten huizen met een EPC-label E of F binnen de 5 jaar na aankoop verplicht gerenoveerd worden. Door te investeren in een woning met een betere score vermijden kopers extra renovatiekosten. Bovendien stijgt de aandacht voor duurzame installaties en gaan kopers steeds meer op zoek naar een milieuvriendelijke woning. 

Als het EPC van jouw woning goed is, wordt jouw woning dus aantrekkelijker voor potentiële kopers. Een onderzoek van Universiteit Antwerpen toont tot slot ook aan dat ligging en EPC de twee meest bepalende factoren zijn voor de waardebepaling. De verkoopprijs voor vastgoed met EPC A lag in 2023 liefst 17% hoger dan voor een gelijkaardig pand met EPC D. 

Hoe kun je je optimaal voorbereiden op een EPC-keuring?

Dat een EPC-attest een significante impact heeft op de waarde en aantrekkelijkheid van je vastgoed is duidelijk. Maar hoe bereid je je als verkoper voor op de komst van de energiedeskundige? 

Verzamel in eerste instantie zoveel mogelijk bewijsmateriaal. Hoe meer informatie je geeft, hoe nauwkeuriger de keuring en dat is in jouw voordeel. Denk aan bouwplannen, technische fiches, aanvraagformulieren van premies, relevante facturen van energiebesparende maatregelen en documentatie rond de isolatie, verwarming en ventilatie van je woning. Ook bewijzen van onderhoud zijn een interessante meerwaarde.

Heb je geen bewijsstukken van bepaalde zaken? De energiedeskundige neemt in dat geval aan dat deze dateren van de bouw van het huis. Dat is meestal in je nadeel dus ga op zoek naar foto’s of overweeg een destructief onderzoek. Ben je bijvoorbeeld zeker dat er isolatie in je dak zit, maak voorzichtig een gat waar de deskundige dit kan observeren. Voer tot slot enkele optimalisaties uit zoals het isoleren van de zoldervloer of het installeren van luchtafzuigers in vochtige ruimtes om de EPC-score te verbeteren. 

Heb je het EPC-attest in handen en ben je benieuwd welke gevolgen dit voor de verkoopwaarde van je woning heeft? Wij geven je graag advies. Neem vrijblijvend contact op.