- 13 februari 2025
Vastgoed erven: verkopen of (blijven) verhuren?
Vastgoed erven brengt vaak gemengde gevoelens met zich mee. Naast de emotionele beladenheid, sta je ook voor een financiële en juridische uitdaging. Wat doe je met het geërfde vastgoed? Kies je voor verkoop of is verhuren een betere optie? We leggen je stap voor stap de voordelen van beide opties uit en vertellen je waarop je moet letten bij het maken van je beslissing.
De eerste stap: de erfenis aanvaarden of weigeren
Wist je dat je niet verplicht bent om je erfenis te aanvaarden? Bij het erven van vastgoed is het een goed idee om eerst de financiële situatie onder de loep te nemen. Check de waarde van de woning, de eventuele openstaande hypotheek en eventuele andere schulden.
Als de woning een waardevolle bezitting is en er geen noemenswaardige schulden zijn, kun je de erfenis “zuiver” aanvaarden. Bij twijfel, bijvoorbeeld als er sprake is van een openstaande hypotheek of andere schulden, is het verstandiger om de erfenis te aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving. In dat geval stelt een notaris een overzicht op van alle bezittingen en schulden, zodat je geen risico loopt om meer te verliezen dan de waarde van de erfenis. Wanneer de schulden groter zijn dan de waarde van de woning, kun je de erfenis beter weigeren.
Erf je de woning als enige erfgenaam, dan kun je, na aanvaarding, vrij beslissen om de woning te verkopen, verhuren of er zelf in te gaan wonen. Zijn er meerdere erfgenamen, dan kan de woning pas verkocht of verhuurd worden als elk van hen de erfenis aanvaard heeft. Bij onenigheid moet de vrederechter tussenkomen.
De geërfde woning verkopen
Verkoop is de meest gekozen optie bij het erven van vastgoed. Het levert een directe opbrengst op die je kan gebruiken voor investeringen, het aflossen van een lening of andere grote uitgaven. Daarnaast zetten veel erfgenamen de opbrengst in om de erfbelastingen te betalen. Kies je voor de verkoop van de geërfde woning, dan zijn er echter enkele aandachtspunten.
Als er meerdere erfgenamen zijn, moet iedereen akkoord gaan met de verkoop en de verkoopprijs. Bij onenigheid kan een rechter een openbare verkoop via een notaris opleggen, waarbij de opbrengst gelijk wordt verdeeld.
Om problemen met de belastingdienst te voorkomen, is het daarnaast belangrijk om de woning niet te verkopen voor een hogere waarde dan die in de aangifte van de erfbelasting staat. Verkoop je de woning pas na twee jaar, dan gelden deze beperkingen niet meer. Wil je onmiddellijk verkopen zonder bijkomende kosten? Laat een erkende schatter de officiële waarde van de woning vaststellen. De erfgenamen betalen de kosten voor de schatting, maar zo vermijd je discussies met de fiscus en een eventuele boete.
Het geërfde vastgoed verhuren
Vastgoed verhuren kan een aantrekkelijke keuze zijn, vooral als de woning al is afbetaald. Het levert stabiele inkomsten op en voorkomt dat de woning leeg staat. Dit geeft je de tijd om rustig na te denken over wat je met de woning wilt doen. Verhuur is interessant omdat huurprijzen jaarlijks geïndexeerd worden, wat betekent dat je inkomsten meestijgen met de inflatie. Bovendien behoudt een goed onderhouden woning haar waarde en in veel gevallen stijgt die waarde zelfs op termijn.
Verhuren brengt echter ook kosten met zich mee. Denk aan de jaarlijkse onroerende voorheffing, onderhoud, herstellingen, verzekeringen en eventuele syndicusvergoedingen. Deze kosten moet je inplannen in je budget, net zoals je rekening moet houden met de successierechten die je moet betalen op de geërfde woning. Vergeet niet dat je ook voor verhuren toestemming nodig hebt van alle erfgenamen om een rechtsgeldig huurcontract af te sluiten.
Erf je een woning die door de overledene verhuurd werd? In dat geval blijft het bestaande huurcontract geldig. De bijhorende rechten en plichten gaan automatisch over op de erfgenamen. Dat betekent dat de huurder dezelfde rechten en plichten behoudt en dat jij, als nieuwe verhuurder, instaat voor de verplichtingen zoals onderhoud en herstellingen. Wil je de huur opzeggen om bijvoorbeeld zelf in de woning te gaan wonen, dan moet je voldoen aan de wettelijke voorwaarden en opzegtermijnen. Verder is het belangrijk om de inkomsten uit de huur correct aan te geven in je belastingaangifte.
Bijzondere situaties bij het erven van vastgoed
Bij sommige erfenissen is de situatie complexer. Als de langstlevende partner bijvoorbeeld vruchtgebruik heeft, mag deze de woning blijven gebruiken of verhuren. In dat geval beschik je als erfgenaam alleen over de naakte eigendom en kun je de woning niet zonder toestemming van de langstlevende partner verkopen.
Daarnaast zijn er ook bijzondere regels wanneer een van de erfgenamen minderjarig of wilsonbekwaam is. In dat geval moet de vrederechter mee betrokken worden in de procedure. Je notaris begeleidt je hierbij zodat alles correct verloopt.
Een geërfde woning verkopen of verhuren? Laat je adviseren!
Het kiezen tussen verkopen of verhuren is niet eenvoudig. Beide opties hebben hun voordelen en de juiste keuze hangt af van jouw persoonlijke situatie en financiële doelen. Onze ervaren vastgoedadviseurs kunnen je hierbij helpen en adviseren. Zij kunnen zowel de verkoopwaarde als de huurprijs van de woning inschatten, zodat je een goed onderbouwde beslissing kunt nemen.
Heb je een woning geërfd en weet je niet wat je ermee moet doen? Immo Van Middelem staat klaar om je te begeleiden bij elke stap. Neem vrijblijvend contact met ons op voor professioneel advies op maat!