• 27 juni 2024

5 tips voor jonge kopers


Het is zover, tijd voor een eigen stekje. Je eerste appartement of huis kopen is ongetwijfeld een spannend moment. De prijzen van vastgoed zijn de laatste jaren enorm gestegen en de beschikbare panden zijn voor je het weet alweer verkocht. Is vastgoed kopen onmogelijk geworden voor jonge koppels of singles? Zeker niet! In deze blog geven we je 5 tips zodat jij vastberaden jouw eerste stappen op de vastgoedmarkt zet.

1. Zoek uit hoeveel je kan lenen

First things first. Breng je financiële situatie in kaart voordat je grenzeloos begint te dromen. Maak in eerste instantie een overzicht van het geld dat je doorheen de jaren gespaard hebt. Het is namelijk verstandig om minstens 10 à 20% van de aankoopprijs van vastgoed zelf in te brengen. Het overige bedrag leen je bij de bank. Om te weten hoeveel je maandelijks kan missen om je lening af te betalen neem je jouw inkomsten en uitgaven onder de loep. 

Vervolgens ga je met deze informatie naar de bank. Zo krijg je een goed beeld van je leencapaciteit en het bedrag dat voor jou haalbaar is om maandelijks af te betalen. Na een gesprek met een financieel adviseur of hypotheekverstrekker weet je binnen welke prijsklasse het realistisch is om te zoeken.

2. Maak een lijst van wat je zoekt

Om gericht op huizenjacht te gaan, raden we aan om een lijst te maken van je must-havesen nice-to-haves. Denk aan de locatie, de grootte van het huis, het aantal slaapkamers, de aanwezigheid van een tuin of balkon en de nabijheid van voorzieningen zoals winkels en openbaar vervoer. Durf hierbij ook naar de toekomst te kijken. Wil je later bijvoorbeeld graag kinderen, dan is een crèche of school in de buurt handig. 

Door op voorhand over deze zaken na te denken, blijf je gefocust tijdens je zoektocht. De lijst voorkomt dat je je laat meeslepen door woningen die niet aan je basisvereisten voldoen.

3. Droomwoning gevonden? Bezoeken maar!

Wanneer je een pand hebt gevonden dat aan je wensen voldoet, maak je een afspraak voor een bezoek. Ga op voorhand al even de buurt verkennen en aarzel niet om eens bij een buur aan te bellen. 

Tijdens het bezoek is je eerste indruk belangrijk. Zie je jezelf hier wonen? Verken vervolgens elke kamer en controleer de staat van de woning. Let in het bijzonder op het dak, eventuele vochtplekken of scheuren in muren en ga na wat de toestand van de vaste toestellen is. Durf daarnaast ook vragen te stellen aan de makelaar of eigenaar(s). Vraag bijvoorbeeld naar de staat van de fundering, de meeste recente renovaties en de reden waarom de huidige bewoner(s) verhuizen. Hoe meer je weet, hoe kleiner de kans dat je later voor onaangename verrassingen komt te staan. Verder weet je zo ook hoeveel van je budget je al dan niet zal moeten spenderen aan renovaties.

4. Vergeet de extra kosten niet

Helemaal in de wolken van het pand dat je bezocht hebt? Tijd om het prijskaartje beter te bekijken. Bij het kopen van een huis komen meer kosten kijken dan alleen de aankoopprijs. Je betaalt ook notariskosten, registratierechten, verhuis- en inrichtingskosten en eventuele verbouwingen. Ook maandelijkse lasten zoals onroerende voorheffing, verzekeringen, en onderhoudskosten moeten in je budget worden opgenomen. Sta je op het punt om een nieuwbouwwoning te kopen, hou er in dat geval rekening mee dat je bovenop de aankoopprijs nog 21% btw verschuldigd bent.

5. Onderhandel als een pro

Tot slot is het tijd om te onderhandelen. Zorg ervoor dat je weet wat de marktwaarde van vergelijkbare woningen in de buurt is, zodat je een realistisch en sterk openingsbod doet. Daarnaast moet je de onderhandelskills ook bovenhalen bij de bank. Ga langs bij verschillende instanties en vergelijk de rentes en voorwaarden om de meest gunstige lening af te sluiten voor jouw situatie. Tevreden? Durf te springen en geniet van je nieuwe thuis.

Heb je nog vragen of wens je advies bij de aankoop van vastgoed? Immo Van Middelem staat voor je klaar. Neem vrijblijvend contact op.