• 14 juli 2023

7 tips om je huis koel te houden in de zomer


Door de klimaatverandering worden onze Belgische zomers elk jaar warmer. En als de temperatuur buiten stijgt, warmt het ook in huis op. Daarom zetten we 7 handige tips op een rijtje om je huis en hoofd de hele zomer koel te houden.

TIP 1: VERLUCHT JE WONING, OP HET JUISTE TIJDSTIP

Het is een eeuwige discussie op hete zomerdagen: ramen open of dicht? De één zweert erbij om de ramen dicht te laten, terwijl de andere steevast dat zachte zomerbriesje in huis wil laten waaien. Toch is het aangewezen om de ramen en deuren overdag dicht te laten. Als je ramen en deuren open zet, trek je immers de warmte van buiten naar binnen en warmt je woning op. 

Wil je toch wat koelte naar binnen halen, dan zet je je ramen en deuren beter ‘s morgens vroeg of ‘s avonds laat open. Je creëert een verkoelende luchtstroming in je woning door ramen en deuren tegenover elkaar open te zetten en door ramen en deuren op verschillende verdiepingen open te zetten. Is dit in jouw woonst niet mogelijk, plaats dan een ventilator tegenover het (geopende) raam en blaas zo de warme binnenlucht naar buiten.

 

TIP 2: SLUIT DE ZON BUITEN, MET ZONWERING

Wie zijn woning fris en koel wil houden in de zomer, houdt overdag beter alle gordijnen, lamellen of andere binnenzonwering gesloten. Zo vermijd je rechtstreekse zoninval in jouw woning en vermijd je dat je woning van binnenuit wordt opgewarmd. Als zonlicht invalt op de voorwerpen in je woning, dan gaan deze voorwerpen immers opwarmen en op hun beurt warmte afgeven. Te vermijden dus. 

Heb je buitenzonwering, zoals sunscreens, een luifel of een schaduwdoek? Nóg beter, want met buitenzonwering kun je het zonlicht al van buitenaf weren en kun je vermijden dat de warmte al achter het glas aanwezig is.

 

TIP 3: ZET ELEKTRISCHE TOESTELLEN UIT

Tijdens hittedagen zet je beter ook zoveel mogelijk elektrische apparaten uit. Deze toestellen verbruiken immers niet alleen energie, maar geven ook warmte af in huis. Door deze apparaten volledig uit te zetten én de stekker uit het stopcontact te trekken, vermijd je dat deze ‘verdoken’ warmtebronnen je woning opwarmen. 

Het spreekt voor zich dat ook de oven heel wat warmte afgeeft. Deze warmtebron gebruik je dus beter niet (te veel) tijdens warme zomerdagen. Heb je toch de oven nodig, laat het deurtje dan dicht na gebruik.

 

TIP 4: ZET VERKOELENDE PLANTEN IN HUIS

A long shot, but worth a try: verkoelende planten! Volgens wetenschappelijk onderzoek zouden bepaalde planten - door de warmte - hun overtollige water vrijgeven in de lucht. Door deze verdamping neemt de luchtvochtigheid toe en daalt de temperatuur in huis. Deze planten hoeven trouwens helemaal niet zo ‘exotisch’ te zijn. Zo is de sanseveria (‘vrouwentong’ of ‘kattentong’) bijvoorbeeld een plant met verkoelende eigenschappen. Omdat deze plant veel water opslaat in haar bladeren, kan deze plant ook veel water verdampen en zo je woning afkoelen.

 

TIP 5: PLAATS EEN (MOBIELE) AIRCO

Wie de temperatuur in huis drastisch wil verminderen, kan investeren in een aircosysteem. Met een aircosysteem wordt de warme lucht in je woning afgezogen en omgezet naar koele lucht. Je hoeft trouwens al lang niet meer te kiezen voor een volledig en vast aircosysteem, maar je kunt ook kiezen voor een mobiel systeem. Een mobiele airco is verplaatsbaar, zodat je zelf kunt kiezen welke ruimte wordt afgekoeld. Zijn de hete zomerdagen achter de rug? Dan kun je deze mobiele variant ook gewoon weer opbergen.

 

TIP 6: ZORG VOOR EEN BRIESJE IN HUIS, MET EEN VENTILATOR

Geen budget voor een (mobiele) airco? Een ventilator is een budgetvriendelijker én ecologischer alternatief. Met een ventilator blijft de temperatuur in huis eigenlijk hetzelfde: een ventilator koelt de lucht immers niet, maar ‘verplaatst’ deze enkel. Toch zorgt het briesje ervoor dat het koeler aanvoelt binnenshuis. De temperatuur in huis blijft dus misschien wel hetzelfde, maar de gevoelstemperatuur wordt een stuk lager.

Als je je ventilator graag wil ‘oppimpen’ tot een soort van aircosysteem, dan kan je één of twee flessen met bevroren water vóór de ventilator plaatsen. Op die manier zal de ventilator een extra frisse wind in de kamer blazen. 
 

TIP 7: ISOLEER JE WONING

De vorige tips zijn echte quick wins, waarmee je (quasi) onmiddellijk aan de slag kunt. Wie het echter wat grondiger wil aanpakken, kan ervoor kiezen om zijn/haar woning goed te isoleren. Een goed geïsoleerde woning warmt in de zomer immers minder snel op dan een woning zonder (voldoende) isolatie. Terwijl isolatie de hitte buiten houdt in de zomermaanden, zorgt het er in de wintermaanden dan weer voor dat de warmte binnen blijft. Een win-win dus!

 

***

 

Staat je woning te koop en krijg je bezoek van potentiële kopers tijdens hete zomerdagen? Kandidaat-kopers knappen mogelijk af op een (te) warme woning. Ga dus zeker aan de slag met deze 7 tips en zorg dat je woning lekker fris aanvoelt.

Hulp nodig bij de verkoop van jouw woning? Aarzel niet om ons te contacteren. Onze vastgoedexperts helpen je graag verder.