• 31 mei 2024

Spontane meldingsplicht verbouwingen


Sta je op het punt om jouw huidige woning te renoveren? Dan moet je dit aangeven aan het Kadaster. Doe je dit niet of te laat, dan kan je een boete tot wel 3.000 euro verwachten. Om dat te vermijden, geven we je graag advies over welke aanpassingen je moet melden en hoe je dat doet.

Waarom moet je renovaties melden?

Als je renovaties uitvoert die de waarde van je woning beïnvloeden, moet je dit doorgeven aan de Administratie Opmetingen en Waarderingen, beter bekend als het Kadaster. Net zoals de bouw of aankoop van een woning hand in hand gaat met een aanpassing van je kadastraal inkomen, brengen verbouwingen een herberekening met zich mee. Het kadastraal inkomen geeft aan de overheid een indicatie van hoeveel je onroerend goed waard is en op basis daarvan berekent ze hoeveel belastingen en heffingen je moet betalen.

Welke verbouwingen moet je melden aan het Kadaster? 

Niet alle renovatiewerken beïnvloeden het kadastraal inkomen. Eenvoudige investeringen moet je dan ook niet aangeven. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Schilderwerken
  • Plaatsen van een nieuwe vloer
  • Je dak, muren, of vloeren isoleren
  • Zonnepanelen installeren 
  • Enkele beglazing vervangen door dubbele of driedubbele

Het Kadaster is voornamelijk geïnteresseerd in aanpassingen die het wooncomfort verbeteren of de bewoonbare oppervlakte vergroten, zoals de aanbouw van een carport of veranda, de installatie van een extra badkamer, het ombouwen van de zolder tot een slaapkamer of de plaatsing van centrale verwarming. Deze zaken moet je wel melden. Vervolgens gaat het Kadaster na welke invloed jouw verbouwingen hebben op je kadastraal inkomen. Wijzigt het bedrag met minstens 15% of 50 euro, dan wordt het aangepast.

Hoe breng je de overheid op de hoogte van verbouwingen?

Voor verbouwingen waarvoor je een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt, brengt de gemeente het kadaster automatisch op de hoogte. Je krijgt via de post een aangifteformulier dat je binnen de 30 dagen na voltooiing van de werken via MyMinfin of de post moet bezorgen aan het Kadaster.

Als er geen bouwvergunning nodig is of als je geen formulier via de post ontvangen hebt, moet je zelf het Kadaster verwittigen. Hoe je dat doet? Via de website van FOD Financiën vind je het juiste formulier terug. 

Wat als je renovaties niet aangeeft?

Sinds oktober 2023 riskeer je hogere boetes als je verbouwingen niet of te laat meldt. Hoe hoog de boete exact is, hangt af van het nieuw kadastraal inkomen (ki) van je woning.

Heb je hulp nodig of weet je niet waar te beginnen? Onze ervaren vastgoedexperten helpen je graag verder. Neem vrijblijvend contact op.