• 26 september 2023

Een huis leegmaken na een overlijden: een reis naar het verleden


Het leegmaken van een huis na een overlijden is een aangrijpende en gevoelige onderneming. Het vraagt niet alleen veel tijd en fysieke inspanning, maar heeft vooral ook een enorme emotionele impact op zij die achterblijven. Het is een moment waarop rouw, verdriet en nostalgie samenkomen. Het proces brengt herinneringen naar boven en dwingt nabestaanden om met de realiteit van het verlies om te gaan. In dit artikel geven we je waardevol advies om op een serene manier het huis van je geliefde leeg te maken.

Rouw kent veel gezichten

Iedereen rouwt op zijn eigen manier. Dat uit zich ook in de manier waarop mensen omgaan met de spullen in de woonst van een overleden dierbare. Zo zullen sommigen maar moeilijk afscheid kunnen nemen van deze voorwerpen. Ze proberen om zoveel mogelijk spullen een plaats te geven in hun eigen woonst, om op die manier de herinnering aan hun dierbare ‘levend’ te houden. Anderen halen dan weer genoegdoening uit de gedachte dat de spullen, die ooit een belangrijke rol speelden in het leven van hun dierbare, een tweede leven krijgen. Zij geven de spullen graag weg aan vrienden, familie, kringloopwinkels of in ‘te geef’-groepen op sociale media. Nog anderen kiezen ervoor om in het ouderlijk huis te gaan wonen om zo op eigen tempo te kunnen snuisteren in de bezittingen en herinneringen van de overledene. Hou er dus rekening mee dat iedereen op zijn eigen manier rouwt. En dat is helemaal prima.

Iedereen heeft een eigen rouwproces

Bovendien heeft iedereen ook een eigen rouwproces, een eigen tempo om alles te verwerken en een plaats te geven. Sommigen kunnen het verlies sneller accepteren en een plaats geven dan anderen. Ze willen na het overlijden graag zo snel mogelijk het huis leegmaken en het treurige hoofdstuk op die manier afsluiten. Anderen hebben dan weer meer tijd nodig om alles een plaats te geven. Zij zijn misschien nog helemaal niet klaar om geconfronteerd te worden met de bezittingen van de overleden dierbare. Iedereen heeft dus een eigen rouwproces en een eigen rouwtempo. Het is belangrijk om hierover open te communiceren en te luisteren naar elkaars behoeften of gevoelens. Zo kun je elkaar beter begrijpen en eventuele conflicten of misverstanden vermijden.

Geef alles (figuurlijk en letterlijk) een plaats

Mensen bezitten wel duizenden spullen. Het is dan ook een hele uitdaging om een volgestouwd huis leeg te maken. Je gaat hierbij beter niet overhaast of halsoverkop te werk. Het huis van je geliefde opruimen is immers een belangrijk onderdeel van het rouwproces. Neem dus voldoende tijd om alles, niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk, een plaats te geven. Zo vermijd je dat je zaken over het hoofd ziet of voorwerpen per ongeluk weggooit. Wie niet goed weet waar te beginnen, kan proberen om de spullen te sorteren: houden, verkopen, weggeven of weggooien. 

Neem de administratie onder de loep

Na een overlijden moet er ook op administratief vlak heel wat in orde gebracht worden. Denk aan het opzeggen van contracten, het beheren van nalatenschappen, het betalen van openstaande rekeningen of het opzeggen van de huur. Moet de woning van de overledene worden verkocht, dan kan het vaak (emotioneel) belastend zijn om dit zelf te regelen. Een vastgoedmakelaar kan hierin een belangrijke, ontzorgende rol spelen. Hij/zij staat immers niet alleen in voor de communicatie met potentiële kopers, maar neemt ook heel wat administratieve taken op zich, zoals het in orde brengen van allerlei formaliteiten (EPC, asbest, etc.). 

* * *

Het leegmaken van een huis na een overlijden is geen eenvoudige taak. Toch is het een mooie gelegenheid om even stil te staan, afscheid te nemen en herinneringen op te halen. Heb je bijstand nodig bij het verkopen van de woning? Bij Immo Van Middelem volgen we jouw ritme en gunnen we je alle tijd die je nodig hebt tijdens dit verwerkingsproces.