- 22 mei 2019
Als single een huis kopen? Natuurlijk!
Aantal singles neemt toe
Momenteel is 20% van alle Belgen alleenstaand, en dat aantal zal blijven stijgen. Daar zijn twee belangrijke oorzaken voor: jongeren kiezen steeds vaker eerst voor een carrière en gaan dan pas op zoek naar een partner om zich te settelen. Ook monden meer huwelijken uit in een echtscheiding dan vroeger. Niet verwonderlijk dus dat steeds meer singles niet op een partner wachten om een huis of een appartement te kopen.
Prijskaartje
Als je de som maakt van de huishuur die je jaarlijks betaalt, moet je al snel toegeven dat je dat geld beter investeert in een eigen plekje! Vastgoed is en blijft één van de beste investeringen. Na 15, 20 of zelfs na 25 jaar heb je een goede return on investment.
De website immothekerfinotheker.be berekende de ideale situatie om een huis of appartement te kopen: 35% eigen inbreng en niet meer aflossen dan 33% van je netto-inkomen. Dat is als alleenstaande natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Alleen al de aanschaf- en leningskosten zelf neertellen (ongeveer 13,5% van het totale aankoopbedrag) is vaak geen sinecure. Alle belastingen, onroerende voorheffing, verzekeringen en andere woningkosten mag je ook zeker niet vergeten in rekening te brengen.
Zo lukt het vast en zeker!
Sta je te popelen om je droomwoning betaalbaar te maken en te houden? Lees dan zeker onderstaande tips!
- De sleutelwoorden zijn ‘compact’ en ‘compleet’. Kies een woning die ook op lange termijn betaalbaar blijft, qua onderhoud, verwarming, verzekering, en met minimale investeringen in de toekomst.
- Probeer het stadscentrum te vermijden en vergelijk de prijzen zeker ook met woningen die net buiten het centrum, in de stadsrand of in de omliggende gemeenten liggen.
- Stap met een goed onderbouwd dossier naar de bank: toon aan dat je inkomen stabiel is aan de hand van loonbrieven en dat je al een hele tijd een gelijkaardig bedrag aan huur betaalt zonder problemen. Eventueel kan je een familielid inschakelen dat borg wil staan als extra garantie.
- Beperk je niet tot één bank! Afhankelijk van de voorwaarden, en ook van de medewerker die je voor je krijgt, kan het aanbod van de verschillende banken onderling erg verschillen.
- Misschien beschikt je droomhuis over een extra slaapkamer, aparte garage of polyvalente ruimte die je niet meteen gaat gebruiken? Ga dan zeker de mogelijkheden na voor verhuur, op lange termijn of via platformen zoals AirBnB. Banken kunnen huurinkomsten mee opnemen in je maandelijkse terugbetaalcapaciteit.
- Vraag aan je ouders of zij een stuk van het kapitaal aan je kunnen voorschieten, al dan niet renteloos, zodat het eigen kapitaal waarmee je naar de bank stapt groter is.
- Lukt het toch niet om de bank te overtuigen? Bekijk dan zeker ook de mogelijkheid van sociale leningen met gunstige tarieven voor alleenstaanden. Het kost meer tijd en papierwerk, maar het loont zeker de moeite als het je een aanzienlijke besparing kan opleveren.
Maar vooral, geef je droom om een eigen woning te hebben nooit op!!
Veel succes!